Hoogtepunten
Door: Fleur
Blijf op de hoogte en volg Fleur
02 April 2013 | China, Sjanghai
Ik zit voor het eerst in weken met mijn Nepalese jak-sjaal omgeslagen op de bank opgekruld, heerlijke bank trouwens, in ons hostel in.. Shanghai! Blauwe lucht en een licht zeebriesje zorgen hier voor temperaturen die we even niet meer gehad hebben (maar, schrik niet, we hebben het nog wel over 16 graden gemiddeld). Ik heb wel last van een verkoudheid maar dat is niet te wijten aan Shanghai, maar een bergbeklimming van de week.. daarover later meer.
Want de dag na mijn laatste blog zijn we allereerst de panda's gaan bezoeken! Ik was eerst een beetje anti-panda toerisme, zag ze al in kleine hokken zitten met drommen Chinese dagjesmensen eromheen en maar foto's maken.. maar ons hostel in Chengdu raadde het erg aan, en ik heb er geen spijt van gehad. De panda's verblijven in mooie, natuurlijk ogende verblijven met boomstronken en obstakels waar ze lekker op kunnen klimmen. Voor het gemak van ons toeristen is er in elk verblijf een podium gebouwd vlakbij de omheiningen, waar de panda's sochtends hun bamboe kostje krijgen. Wij stonden daar dus ook vlak na opening van het park (om half 9, we zijn vroeg opstaan niet meer gewend!) omdat de beestjes schijnbaar na het ontbijt overgaan op dood liggen en verteren (en dan is er weinig lol meer aan). Toegegeven, heb je er een paar gezien, dan is t al snel genoeg (er waren meerdere verblijven) maaaar, de baby panda's waren wel erg adorable en zeer fotogeniek (ook op z'n kop en vastzittende tussen twee bamboepalen ahhhh). Feit: moeder panda's zijn erg laissez-faire als het op opvoeden aankomt.
Naast dit geweldig afgezaagde maar leuke uitje hebben we ook nog Chengdu per fiets verkend (met gevaar voor eigen leven). Als het in Beijing ook maar een beetje hetzelfde gaat qua verkeersregels, snap ik niet hoe ze ooit aan die nine million bicycles komen zonder minstens evenveel doden elk jaar.. beste strategie is meedoen in het niét volgen van de regels en jezelf overal very asociaal voor gooien (of net als Kar anderen tot stoppen manen omdat je zulk mooi blond haar hebt !)
Feit: we trekken overal veel bekijks. Zit je even ergens een take away koffie te drinken, word je door alle voorbijgangers vrij indringend bekeken. China lijkt me toch al een vrij toeristische bestemming, toch lijkt het qua staargehalte onder de lokale bevolking op Nepal. Alleen waren ze er daar wat netter onder. In China gaat gerust een Chinees met dikke camera voor je neus staan om je vanuit allerlei hoeken uitgebreid op de foto te nemen.. helaas zijn wij Nederlandse meisjes weer te beleefd om hem weg te jagen of 30 yuan per foto te eisen.. andere tactiek is je kind op ons af te sturen en te dreinen dat die zó graag met ons op de foto wil (de doodsbange blikken die het kind naar ons werpt zeggen wat anders).
Verder een lief meisje in het hostel leren kennen met de geweldige naam 'Jing Hua' (graceful flower) die met ons optrekt en zelfs een souvenir voor ons koopt zodat we haar niet zullen vergeten. Tres cute.
Woensdag hebben we de kleine backpack gepakt en zijn we een paar dagen naar Emei Shan gegaan, ook wel mountain Emei, één van de weinige heilige bergen in China. Er zijn veel kloosters op de berg gebouwd door de jaren heen, en op de top staat een prachtig en enorm beeld van boeddha in 't goud (de top heet toepasselijk Golden Summit). Om daar te komen namen we eerst een bus een stuk de berg op (Nepalese stunts op kronkelige bergweg inbegrepen) en liepen daarna het laatste stuk omhoog, tot een hoogte van 3100m! Ik was echt onder de indruk van de boeddha, mede dankzij de stralend blauwe lucht op de top (voor 't eerst in tijden - veel gebieden in China zijn vrij grijs). En dat terwijl de voornaamste toeristische trekpleister in de buurt een ander boeddha beeld is.. het blijft leuk om je eigen hoogtepunten op reis te ontdekken! (hierna helaas wel een verbrande neus en verkoudheid)
Die andere boeddha is toevallig wel de grootste ter wereld en staat in Leshan. We maakten de fout om die op zaterdag te gaan bekijken en komen terecht in een zee van Chinese toeristen die allemaal het 'rondje boeddha' komen doen. De boeddha is namelijk in een rotswand uitgehouwen en je kan vanaf zijn hoofd naar beneden lopen naar zijn voeten. en let wel: hij is zo groot dat er 6 mensen op zijn grote teennagel kunnen staan... Tududuuuu! Kar en ik slaan dit rondje over als we de rij van 2u zien waar je eerst in moet staan.... Maar we hebben de boeddha wél gezien. Check.
Nu we in april zijn aangekomen is wel te merken dat het toeristisch seizoen begint te komen. De hostels zitten een stuk voller en we komen meer mensen tegen. Het is superleuk om reisverhalen uit te wisselen, trips aan (of af) te raden en op te scheppen hoe lang je al onderweg bent (3 maanden al!). Standaard begin van een gesprek:
1. Hi. Where are you from?
2. Where were you before?
3. Where are you going next?
4. How long are you travelling?
Ook is het leuk om wat nieuwe kaartspelletjes te leren (tot nu toe: Amerikaanse rummi en Israëlische Jannive), gratis souvenirs te krijgen of mensen over te halen de trans-mongolië express nog even te doen (de teller staat al op 2 nu!).
Nu we in Shanghai zijn, verwacht ik wel steeds meer blanken tegen te gaan komen. Het hostel (Rock and Wood) is vrijwel volgeboekt, goed teken ! Morgen gaan we de stad verkennen, en hopelijk ons visum voor Mongolië aanvragen! Hoe dat afloopt, horen jullie volgende keer .. right here !
XoXo
Flo
Ps: in mijn vorige blog had ik het over eat, pray en love in deze reis. Het was misschien niet helemaal duidelijk, maar natuurlijk zit het 'love' element verweven door de gehele reis. Ik kan eindelijk datgene doen wat ik al zo lang wilde: reizen!
Wist je dat:
1. We steeds meer lokale lekkernijen proberen ? Zoals ananas gevuld met rijstepap (en ananas). Erg zoet, wel lekker ! En ook vis, in sojasaus en zo barbaars in stukken gehakt dat het 1 gratenboel is ..
2. De Chinezen massaal last hebben van wagenziekte ? De paar keer dat we een bus namen op mt. Emei was er telkens.minstens 1 iemand ziek (als in overgeven en dan vaak net niét op tijd een zakje eronder houden)
3. Er mensen de berg op gingen in een draagbaar? Ook hier verhuren arme lokale mannetjes zich voor dit vreselijk zware en decadente klusje (denk aan de porters in Nepal)
4. Ik zoveel moeite had met bergklimmen dat ik me serieus afvraag hoe ik ooit die zesdaagse trekking in Nepal heb overleefd
5. We naar Shanghai een trein hadden van 20u? Dit keer wel de hard sleeper genomen, een bed dus in een 6 persoons coupé, en 't was krap, maar relaxt. Jammer alleen van de jonge kids die vrij vervelend worden na zo lang opgesloten te zitten en de moeders die ze dan overdreven veel aandacht gaan geven (pedagogisch zeer onverantwoord!).
6. Kar over 2 dagen jarig is! We hebben een massage gepland en gaan onze eerste rode Chinese wijn proberen.
X!
02 April 2013 - 17:05
Mama Caro:
Heerlijk weer om te lezen over ananas, sojasaus, vis, graten, kots, starende mannen etc etc.
Kind wat maak je een hoop mee. Ik denk dat jou fotoalbum een dikke soort 10 delige encyclopedie gaat worden , een boekenplank vol dus. Leuk hoor. We kunnen niet wachten tot we de foto's krijgen te zien.
Ga lekker door met alles bekijken wat er maar is en idd alles proeven wat er maar is.......
Miss you, love you , tot horens !!!
XXX MOI
02 April 2013 - 17:09
Niena:
Wauw, Fleur! Wat is het toch altijd een feestje om je verhalen te lezen! Wat maak je veel mee zeg! Ongelooflijk! Fijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt en dat het allemaal zo goed gaat. Je kunt heel erg trots zijn op jezelf. Maak er weer een mooie fijne week van met nieuwe hoogtepunten!
Dikke kus en veel liefs -
03 April 2013 - 13:19
Caroline:
Hoi Fleur,
Nu zit je zomaar weer in een hele andere hoek van China. Hoe vind je Shanghai? Ik ben ook zo benieuwd, voor mij 21 jaar geleden dus nu ontzettend veranderd. De volgende keer gaan wij daar ook zeker heen. Ik verslind steeds je verhalen. Echt heel leuk. Gaaf he die panda's en excuses dat ik richting Leshan heb gestuurd! Veel te toeristisch inderdaad. Ik wist niet dat op Emei Shan ook een grote boeddha stond. Maar je kan toch maar even de grootste boeddha ter wereld afstrepen; staat goed op je cv!
Genietze van de heerlijke pata en nog super veel reisplezier. Groetjes, Caroline. -
03 April 2013 - 23:26
Opa En Oma:
Lieve Fleur, wat heb je weer veel meegemaakt.
Knuffelige pandaberen gezien en gelukkig niet zielig.
Dan ook nog een berg beklommen en mooie hele grote
boeddha's bewonderd.
Wat fijn om te lezen en te horen dat je het zo naar je zin hebt.
Karlijn gefeliciteerd met haar verjaardag. Maken jullie er een
gezellige dag van.
Dikke kus en veel liefs tot volgende keer.
Opa Jaap en oma Marty