eat, pray, love - Reisverslag uit Chengdu, China van Fleur Poel - WaarBenJij.nu eat, pray, love - Reisverslag uit Chengdu, China van Fleur Poel - WaarBenJij.nu

eat, pray, love

Door: fleur

Blijf op de hoogte en volg Fleur

24 Maart 2013 | China, Chengdu

Hoi allemaal,

Vanuit Chengdu, China weer een update ! Alweer een week omgevlogen. Xingping, waar ik vorige keer ben afgehaakt, was ronduit heerlijk. We zijn uiteindelijk tot zaterdag gebleven in dit kleine dorpje en hebben met moeite afscheid genomen ! Van onder andere:
1. de natuur. Een dag een hike gedaan naar een vissersdorpje verderop, waarbij we tussen de karstbergen door liepen, met heerlijk warm weer, en overal fluitende vogels om ons heen. Het voelde bijna tropisch. Helaas was het vissersdorpje een bekende toeristische trekpleister en moesten we keihard onderhandelen voor de bamboe (pvc) boot die ons weer terugvoer naar Xingping. Natuurlijk wel gelukt, wij die-hard reizigers. Saillant detail: in het miniscule dorpje was een wassenbeeldenmuseum te vinden met alle communistische leiders van China.. ieuw.
Verder ook een (zeer crappy) fiets gehuurd en de omgeving verder verkend. Rond Xingping liggen veel boomgaarden met mandarijnenbomen, wat het een hele leuke rit maakte. Afgezien van geen versnellingen hebben, een scheve trapper (ik) of te laag zadel (Kar) moeten verdragen en zodanig rem-vermogen te missen dat je toch echt wel vreest voor je leven onderweg. Even waren we verdwaald, maar ik merk dat ik al aardig wat woordjes Chinees heb opgepikt dus we kwamen er snel weer uit. Hadden de locals ook weer wat te lachen.
2. Het eten. Xingping heeft ontzettend lekker eten. En nee ik doel niet alleen op de pizza in het hostel ! Ik heb mijn nieuwe aubergine verslaving aardig kunnen voeden: noedels met aubergine, rijst met aubergine, u name it. Verder hebben we ons boterham pindakaas ontbijt even laten varen en hebben we heerlijk pannenkoeken gegeten sochtends. (overigens is het in Guilin en hier in Chengdu ook heerlijk eten ! Nu ik erover nadenk, ben ik een beetje bezig met mijn eigen Eat, Pray, Love verhaal - everyone loves Julia Roberts -. India en Nepal waren voor mij zowel Eat als Pray (met zoveel tempels en rare offer rituelen kan ik niet anders concluderen), en China lijkt met een vrij stroef begin toch ook wel een Eat bestemming te worden. Hoewel, even reagerend op Jan en Rienel, het eten inderdaad héél anders is van de Chinese take away in Nederland (in de goede zin) en ik hondenvlees nou niet bepaald zie zitten. Ik heb geen idee hoe het smaakt, tenzij die ene hotdog een paar dagen geleden echt was wat de naam suggereert.. ik denk er liever niet over na. De Chinezen geloven overigens dat hondenvlees verwarmend werkt in koud weer (alle Nederlanders aan de hotdogs dus!) En dat het bijdraagt aan 'male virility' (Rough Guide). Need I say more? )

Maar ik dwaal ernstig af. Na een heerlijk ontspannende tijd in Xingping verruilden we de rust voor een dagtrein van maar liefst 13u naar Guiyang. We hadden van alles ingeslagen voor deze ontbering en hebben de treinrit lang dus afgewisseld tussen eten (noedels, nootjes, instant koffie), lezen, slapen, maar ook mensen kijken. We zaten namelijk ongeveer te knietje-vrijen met onze overburen, drie Chinese jongens die geen Engels konden en zich dus vooral amuseerden met ons te bestuderen (bv hoe Kar in haar agenda schreef, zo'n raar schrift zagen ze niet vaak). Guiyang wordt door de RG onceremonieel omschreven als een vervuilde miljoenenstad die alleen dient als transfer plek en tja.. dat was het ook. Daar kan ik dus vrij kort over zijn.

Na een dagje bijkomen en bijtanken (1 keertje KFC mag wel toch?) zijn we doorgegaan naar Chongqing met een trein van 'maar' 9 uur. Serieus, we missen ons kleine kikkerlandje! Ook over deze stad is de RG niet erg enthousiast, wij wel (wat meer). Hoewel de stad zo'n 30 mil inwoners telt (??!!) zaten we met ons hostel op de peninsula, aan de Yangtze rivier, toch leuk gezellig. Vlakbij het hostel lag de Guild Hall, een set oude gebouwen uit de 18e eeuw waar locals vroeger bijeen kwamen om handel te drijven. De gebouwen hebben die typisch Chinese daken en versieringen waarvoor ik in eerste instantie zo graag hier naartoe kwam ! Like, dus. Net buiten de stad bezoeken we ook Ci Qi Kou, een oude chinese wijk met mooie straatjes (nu natuurlijk hopeloos toeristisch). Gedurende ons verblijf in Chongqing steeg 't kwik langzaam tot wel boven de 27 graden op donderdag, wat toch wel erg warm is! (ja, ik klaag nu daadwerkelijk over de hitte). Vrijdag besloten we dus om voor onze laatste dag in CQ naar Nan Shan park/botanische tuin te gaan net buiten de stad. En dat dachten meer mensen. Leuk weetje: als er een plek mooi is en redelijk fotogeniek, dan vind je er bruidsparen, die er hun foto's komen nemen. Ook hier. De kersenbloesembomen waren net gaan bloeien (ze bloeien maar van half mrt tot eind mei!) En langs de lanen en paden van het park stonden de stelletjes verliefd in elkaars ogen te kijken, compleet opgedofd en met een lichtscherm op ze gericht. Nog een leuk feitje: nieuwste rage op bruidsmode gebied lijkt de gekleurde bruidsjurk. Liefst lichtgroen of blauw. Ja echt.

Zaterdag was het tijd voor wederom een trein, dit keer een 'bullet' train die ons in slechts 2u in Chengdu afleverde. Al bij aankomst keken we onze ogen uit. Chengdu mist de torenhoge wolkenkrabbers die je zoveel in Chongqing en andere grote steden zag, en heeft daarvoor in de plaats brede, groene lanen met palmbomen (ja!) erlangs. Ons hostel (the Loft) is een omgebouwd warenhuis en is al jarenlang populair bij reizigers, waardoor de straat vol leuke barretjes en restaurantjes zit. Combineer dit met tropische temperaturen en je weet, wij meiden zijn gelukkig (de stad heeft bijna een beachy gevoel). In Chengdu vind je talloze teahouses waar je de hele dag kan chillen (het is onbeperkt refill) in klassiek Chinese settings. Daarnaast kan je het panda reservaat in de buurt bezoeken, wat wij natuurlijk ook gaan doen. Need I say more? We genieten.

En wist je dat:
1. We in Xingping elke avond een film naar keuze konden kijken op een groot scherm? Eindelijk even de verloren bank-buis momenten ingehaald.
2. We daar wat Amerikaanse meiden hebben ontmoet, die ons rondje plus Korea, Laos en Cambodja deden in ongeveer 6 weken? We zijn heel blij dat we de tijd hebben genomen om langer dan 5 of 6 dagen per land te hebben..
3. De treinen in China altijd een kraan met kokend warm drinkwater hebben? Je kan dus altijd instant noodles maken of oploskoffie of thee. Zou iets zijn voor in nl!
4. Ik sinds kort iets nieuws kan zeggen in het Chinees: 'Bu yao gourou' (ik wil geen hondenvlees!).
5. Chongqing een Carrefour supermarkt had? Ik heb gewoon een boterham salami kunnen eten!!
6. We op onze eerste avond in Chengdu naar de film wilden, maar last hadden van wat behoorlijke miscommunicatie? We wilden naar een (Chinese) film die we in Hongkong aangekondigd hadden gezien (type romcom want Kar houdt niet van actiefilms), en vroegen of die Engelse ondertiteling had. De medewerker knikte enthousiast en liet ons een tijd kiezen dat we wilden komen. Toen we in de zaal zaten die avond, en we bij het eerste shot al geweerknallen hoorden, leek het al foute boel. Helemaal toen Bruce Willis in beeld verscheen en de titel: A good day to die hard! Onze baliemedewerker had ons naar een Engelstálige film gestuurd. Een behoorlijk sterke actiefilm.. arme Kar. (ik heb ervan genoten!)
7. China net als Nepal en India toch ook wel Eat én Pray is? Ik blijf me erover verbazen hoeveel mensen ik bij de tempels zie bidden of wierook zie branden, met zoveel overtuiging. Het is heel mooi om te zien hoe op zo'n oude heilige plek het geloof en de uitvoering van dat geloof door blijven leven.
Héél veel liefs vanuit dit land vol verrassingen,

Fleur

• 24 Maart 2013 - 22:22

Pappie:

wat een superleuk verhaal weer !

Je blijft ons verbazen met alles wat je doet.

BTW die pannenkoek lijkt meer op een fruithapje !

Groetjes uit een record koud Nederland !!!!!

Daan

• 25 Maart 2013 - 08:54

Caroline:

Zo leuk om je et volgen, eerst in Chongqing en nu in Chengdu. Ga je naar het Wolong reservaat de panda's bekijken? Ik was daar in 1989, geweldig om de couveusesvoor panda's te zien. We hadden toen ook een wandeling in de bossen op zoek naar in het wild levende panda's maar helaas er geen 1 gezien. Gelukkig weet je de leuke plekjes te vinden in Chengdu want het zijn wel grauwe steden vind ik. Hoe heette dat dorpje met het wassenbeeldenmuseum. Moet ik echt eens gaan bekijken! Was dat Fuli of Yangti?
    Lachen jou verhaal over het bioscoopbezoekje! Volgens mij kan je wel fluiten naar Engels ondertitelde films. Maar toch goed om je chinees op te halen?
    Xinping is geweldig he! Leuk dat jullie er zo van genoten hebben.
    Alweer benieuwd naar je volgende reisverslag. Je kan onwijs leuk schrijven.
    Genietze, Zaijian!
    Caroline.

• 25 Maart 2013 - 13:20

Jacqueline Roos :

Hoi Fleur,
    Nou dat waren weer heel wat mooie momenten.
    Dat onbeperkt theedrinken lijkt mij wel wat hoor!
    geniet vooral van het weer want dat is toch wel heerlijk gewoon een stuk winter overslaan.
    Ik kijk weer uit naar je volgende stukje.
    X tante Jacq

• 25 Maart 2013 - 15:25

Lindy:

Fleur!

Ik wordt zo jaloers van jouw tropische "alles" daar! haha.. was jij niet in de veronderstelling dat het overal koud zou zijn in de maanden dat jij er was? Mag ik zeggen: "hate to say, I told you so ;) "
    Maar leuk hoor! Natuurlijk hebben we sowieso bijna dagelijks contact, maar ik vind het wel leuk om af en toe een berichtje op je blog achter te laten!

Dus Eat en Pray kunnen we afstrepen... nu op naar de Love?

kus lindy!

• 25 Maart 2013 - 23:40

Opa En Oma:

Lieve Fleur, ja inderdaad misten we love na eat en pray.
    Maar doe het rustig aan want we willen je graag in Nederland
    houden als je eenmaal weer thuis bent.
    Wat heb je al ontzettend veel beleefd en meegemaakt.
    We genieten er steeds weer van en kijken al uit naar meer.
    Vanuit een zeer koud Spijkenisse wensen we je nog veel reis
    plezier met mooie momenten.
    Veel liefs en kus van

Opa Jaap en oma Marty