Bloesems en buns
Door: Fleur
Blijf op de hoogte en volg Fleur
25 Februari 2013 | Hong Kong, Hong Kong
Vanaf de lounge zolder van ons eerste hostel in China (!) weer een teken van leven ! We zijn intussen de hectiek van wereldstad Hong Kong alweer ontvlucht dus het werd tijd dat ik weer eens contact opnam.
Onze week so far:
Vorige week zaterdag met moeite afscheid genomen van ons hostel in Bhaktapur. We hebben het daar erg naar ons zin gehad en het is dan toch wel lastig om te vertrekken, terwijl je geen idee hebt waar je reis je nu zal brengen (of je hebt een vaag vermoeden als je je hostel vooraf boekt en googelt op internet ! - aldus wij). De korte taxirit naar het vliegveld ging wel erg soepel, net als het inchecken van de bagage en het vinden van de juiste gate. Misschien ga je op een gegeven moment toch wennen aan de gang van zaken in een vreemd land ? Wel nog even alert geweest toen een Indisch ogende vrouw wel erg gezellig met ons ging kletsen vanuit het niets.. we beginnen een vleugje oplichterij te bespeuren en gaan haar de rest van de reis uit de weg. Ons bijzondere vluchtschema bracht ons helaas nog een keer in contact met Indiërs.. vanuit KTM vlogen we eerst naar Bombay.. en van daaruit naar Hong Kong. Voor wie niet standaard een wereldkaart in zijn hoofd klaar heeft staan: dat is om. Na 17u reizen en bij de transit een KFC broodje te hebben verorberd (fastfood ! Na al die tijd!) staan we dan ineens op Hk airport. Onze rough guide had ons al voorbereid dat het een soepele overgang zou zijn.. en dat was een understatement. In het HK public transport wordt alles keurig in 2 talen aangegeven en vertelt een Engelse dame ook alvast wat je als toerist kan gaan bekijken. We kopen een soort chipkaart voor het ov, waardoor we overal makkelijk gebruik van kunnen maken. HK heeft een uitgebreid metronetwerk, waardoor je ook langere afstanden zo aflegt. (natuurlijk ook wat afgelopen desondanks. Want wij zijn sportief en avontuurlijk!). Enige probleempje bij aankomst bleek het vinden van ons hostel. De duidelijk ogende routebeschrijving bleek wat cruciale dingen te missen, zoals het feit dat het hostel in een enorm flatgebouw zat, en nee niet in.het immense shopping gebouw ernaast met precies hetzelfde uiterlijk en waar niemand Engels spreekt om je dan wél de goede weg op te wijzen.. maar, in China komen de hostel-boekbevestigingrn vrijwel standaard met een Chinees adres op de proppen. Die je dan aan een passerend chineesje kan tonen en die dan met een simpel handgebaar je de goede kant op stuurt. Herhaal dit een keer of 10 en ineens sta je voor de deur van je hostel! Hoezee. Komt onze Nepalese vind-je-bus training toch van pas.
Ondanks de vindbaarheid bevond ons Dragon Hostel zich aan deNathan Road, shoppingstraat numero uno, in Kowloon, toeristenwijk numero uno. Één keer omvallen en we stonden op de Ladies Market die, hoe kan het ook anders, alles verkoopt dat dames willen hebben.ja dus tassen, kleding, sieraden, theeserviesjes en flanellen pyjamas met teddybeertjes erop (dat laatste is niet aan mij besteed maar kennelijk wel erg gewild in HK?).
Hong Kong barst van de shopping marktjes die erg voor de hand liggende namen hebben. We bezoeken namelijk ook de Jade Market, Bird market, Flower Market, en Goldfish Market waar ze honderden plastic zakjes met water aan de muur hebben hangen met half versufte visjes erin. Inderdaad: ahhhhh. Nog zieliger: de 'dierenwinkels' waar katten in een kaal aquarium zitten en mensen even met ze kunnen spelen in een kamertje voordat ze beslissen ze te kopen... En nee de katten zijn niet bedoeld om op te eten!
HK barst van de hoge flatgebouwen, brede straten en massa's mensen. Very New York City zegmaar. Maar toch.heeft het verborgen charmes. Zoals de marktjes die ik al noemde, maar ook de tempeltjes die je ineens tegenkomt in kleine straatjes. Ik had niet gedacht dat mensen in HK ook zo actief met hun geloof bezig zouden zijn, maar we wanen ons weer in Nepal tussen alle locals die wierook komen branden of een offertje neerleggen. Dit keer niet bij Brahma of Vishnu, maar bij Buddha natuurlijk. Ook heb ik hier nog geen leeggelopen dierenkarkassen gespot.. wel hebben ze hier spiralen van wierook, die aan het dak van de tempel hangen en zorgen voor een enorme blauwe, geurende walm in de tempel. Kuch.. lekker ?
Daarnaast heeft HK voor de mensen die aan de drukte willen ontsnappen, een boel plekken aangelegd in de stad met bomen, groen, een botanische tuin of..jawel.. een olympisch zwembad! Natuurlijk zijn wij daar een middag heen gegaan (komen de.bikini's toch nog van pas.. fieuw). Nieuwsfeit: mensen in HK kunnen niet zo goed zwemmen. Dat, of het is hun nationale trots om meer te kunnen zinken tijdens de schoolslag dan dat ze vooruit bewegen... Ook zwemmen de mensen niet met hun hoofd boven water, maar doen ze alleen de 'wedstrijd'stijl schoolslag. Dit kan echter ook te maken hebben met het feit dat ze hun hoofd simpelweg niet boven water kúnnen houden.. ik en Karlijn hadden hoe dan ook veel bekijks, en hebben op onze beurt erg veel lol gehad met het inhalen van ploeterende zwemmers.
HK heeft verder ook een kleine zoo met een hoop soorten apen (very cute) en vogels, en overal in de parken staan gebieden aangegeven waar 'the elderly' kunnen fitnessen. Toen ik dat eenmaal wist, waren de opaatjes die in de lucht aan het zwaaien waren in een wanhopige poging tot tai-chi ineens aan het 'fitnessen' dus.
En ben je Hong Kong zat, dan ga je toch gewoon naar een van de omringende eilandjes ? Wij doen een dagje Lamma island, een klein eilandje een halfuur met de ferry van HK af. Het had een paar schattige vissersdorpjes en verder alleen maar groen en strand (!) En dus heel anders dan metropool HK. Toevallig was het die dag ook zonnig en zo'n 26 graden, dus was het heerlijk strandhangen en genieten van verse fish and chips.
Wil je een hele andere eilandbeleving, dan is Macau altijd nog een optie. Macau heeft tientallen casino's namelijk, en is een soort Hong Kong maar dan zonder de magische tempeltjes. Door bezettingen in het verleden is Macaus (?) een soort mengelmoes van Spaans en Portugees?, wel heel grappig dus als je in Azië ineens door straten loopt die Estrada san Laurenzo heten enzo. En dan in Chinese karakters eronder. Macau was een uur varen van Honk Kong af, en omdat het een aparte staat is, moesten we door de douane en kregen we een officieel visum. Voor een dag dus! We hebben de casino's gelaten voor wat ze waren, maar wel genoten van wederom heerlijk weer, een grote botanische tuin en wat ruïnes.
Een andere charme van Hong Kong is haar eten... Er is overal eten ! De straten hangen vol met uithangborden met dim sum en andere gerechten op plaatjes afgebeeld. Wij hebben het beste Dim sum plekje van.de stad gevonden en heerlijke hapjes op (behalve de 'meat omasum' die inktvis bleek te zijn.. gruwel). Mijn favoriet: aubergine gevuld met een gefrituurde garnalen pastei. Dus.
Hong Kong was gestoord, levendig en een hele afwisseling van Nepal, we hebben zeker genoten. Toch lokte China en toen we ons visum in HK terug kregen (wat echt een eitje was: iedereen die naar China wil, ga langs HK!), zijn we al snel doorgereisd. China inreizen was een kwestie van een trein nemen, waarbij je op vertrek en aankomst plek door een kleine douane moet. In de trein hebben we ons ernstig verbaasd over de schoon-heid en rust in de wagon.. zo anders dan Nepal ! Of India ! We hadden een schandalig grote stoel en zeeën beenruimte. Als toefje op de slagroom kregen we van een stewardess-achtig vrouwtje een gratis flesje water voor de reis (van 2u)..
En dan sta je ineens in Guangzhou! Dit is de op 3 na grootste stad van China, maar het voelt al veel knusser aan doordat het de mega grote gebouwen van HK niet heeft. Wel heeft het net zo'n goede metro. Ik heb meteen ook de eerste fabel kunnen ontkrachten, namelijk dat Chinezen afstandelijk, schuchter en onbehulpzaam zouden zijn. Bij het zien van 2 backpackers met een kaart en een verwarde uitdrukking kwamen veel mensen ons te hulp, in het Chinees of zelfs wat gebrekkig Engels, en hebben we na niet zo lang zoeken ons hostel kunnen vinden. Old Canton hostel heeft schattige kamers (wij zitten in 'sunflower' - hup Holland!) En typisch Chinese douchevoorzieningen: je doucht recht boven het (hurk)toilet, dat je om genante ongelukjes te voorkomen kan bedekken met een plastic rooster. Goede doorspoeling zullen we maar zeggen. Maar, het is schoon en warm, dus prima. We hebben de stad al een beetje verkend, wat extra leuk was doordat we nog het staartje van het spring festival mee hebben kunnen pakken. De stad hangt vol met rode lampionnen en veel locals gaan naar tempels om te bidden. Morgen gaan we naar een enorm pretpark in de buurt (grootste van China Tududuuuu).. China is definitely amasian !
Liefs
Fleur
25 Februari 2013 - 22:58
Mama Caro:
Hee, waar zijn de wist-je-datjes?, volgende keer weer doen hoor.
Maar het is weer een heerlijk verhaal. Ook al had ik alles al een keer gehoord via de heerlijke whatsapp !
Fijn dat dat mogelijk is, maakt het voor mij beter vol te houden. Haha wat een aansteller ben ik he?!
Je maakt echt super veel mee, geweldig. Geniet er maar volop van.
Dikke kus van mij XXX -
26 Februari 2013 - 09:02
Sandra:
Ja die wist-je-datjes mis ik ook haha. Komt goed.
Het zal daar wel erg druk zijn in die grote stad wennen zeker ?
Nou lekker genieten en tot.........................................
Groetjes Sandra ;) -
27 Februari 2013 - 03:41
Fleur:
Ja het verhaal werd zo lang, de wist je datjes zijn er al half in verwerkt :P maar ik zal eraan denken ! :p -
27 Februari 2013 - 13:06
LOUISE:
Hai Meiden,
Als jullie weer back zijn in the Netherlands, ECHT ga een boek schrijven over jullie bevindingen,
bezichtigingen, leuke tatoos, Stoer hoor zo met zn tweetjes.
Laat nog meer foto's zien'
Groetjes Louise
28 Februari 2013 - 14:05
Opa En Oma:
Hallo Fleur, wat een mooi en lang verslag was dit weer.
Vooral het verhaal over de toilet-douche combinatie, straks
wil je niet anders meer.
We zijn trots op onze wereldreizigster en genieten van
alles wat jij meemaakt. Kijken uit naar meer.
Nog bedankt voor je mooie kaart uit Nepal.
Groetjes (deze keer uit Gorinchem)en veel liefs, kus
opa Jaap en oma Marty